Sådan fremstår du som en idiot på sociale medier

Af Allan Priess Poulsen

Er du rasende – sådan rigtig rasende, eller er der stadig plads til mere, inden din personlige fremtoning når helt op i det eksplosivt røde felt, hvor familie og venner overvejer at skjule dine udgydelser på sociale medier?

Mange danskere spyr i disse tider deres galde ud på diverse sociale medier, og særligt Facebook har efterhånden et debatklima for viderekommende. Har du en personlig ambition om at komme til at fremstå mere bøvet, mere pinlig og mere rasende, kan du med fordel kaste et blik på denne top-10. Den lister nemlig alle de bedste råd til at følge med nyeste udvikling i tonen på Facebook.

 

1.     Slå alle former for filter og situationsfornemmelse fra, når du kommenterer på offentligt tilgængelige tråde. Se i den forbindelse bort fra, at dine ord er synlige for din chef, dine kolleger, dine venner og din familie – ja, rundt regnet alle andre mennesker.  

2.     Hold fast i dit oprindelige syn på sagen, og rok dig aldrig en millimeter uanset modargumenterne. Søg under ingen omstændigheder en egentligt lyttende dialog.

3.     Levn ingen plads til nuancer. Verden er sort/hvid. Det ved alle.

4.     Brug øgenavne og skældsord om andre mennesker. Det kvalificerer debatten og gør modtageren dejligt varm indeni.

5.     Brug ”skriger af grin”-emojien så meget som muligt for at synliggøre, at en anden debattør skriver noget dumt. Hån og latterliggørelse viser stort menneskeligt overskud.

6.     Slå hårdt ned på stavefejl og dårlig grammatik over for personer, du ikke kender. Alle holder af at blive bedømt på deres sproglige uformåenhed (dette gør sig i særlig grad gældende for ordblinde).

7.     Nedgør personer, der deler smertefulde personlige oplevelser. Mennesker, der blotter sig i en større sags tjeneste, fortjener al mulig fordømmelse og mistænkeliggørelse.

8.     Lad hammeren falde med hårdest mulig kraft, når kendte træder forkert. Det står skrevet i Grundloven, at offentlige personer altid skal have en meget hård medfart i krisesituationer.

9.     Se stort på, at der er børn og unge til stede på Facebook. Mobning er ikke et reelt problem, og ingen børn har nogensinde kopieret voksnes adfærd.

10.  Se under ingen omstændigheder indad. Det er gammel overtro, at rasende adfærd på sociale medier kan dække over lavt selvværd.

 

Strategien har ikke ret mange andre ulemper, end at du går glip af fremtidige jobmuligheder, pinliggør dine børn, gør andre mennesker kede af det, mister et par venner, får en injuriesag eller to på halsen og er med til at lære de yngre generationer, at det er fint at drille og nedgøre. Til gengæld får du afløb for dit raseri. Det kan også noget.